SINGAPORE - Golfer Guido van der Valk heeft eindelijk succes geboekt in de slepende rechtszaak tegen de Aziatische Tour.

Een rechtbank in Singapore stelde de Nederlander en drie andere spelers dinsdag in het gelijk. De Aziatische Tour had Van der Valk en consorten niet mogen verbieden toernooien te spelen op de concurrerende OneAsia Tour.

Het vonnis levert Van der Valk ook geld op, want de Aziatische Tour moet de opgelegde boetes terugbetalen aan de spelers.

Van der Valk, die al jaren op de Filipijnen woont en meestal in Azië speelt, raakte in 2010 uit de gratie bij de Aziatische Tour toen hij toernooien ging spelen op de rivaliserende OneAsia. Het leverde hem schorsingen en boetes van vijfduizend dollar op.

Schadevergoeding

Van der Valk en de andere golfers spanden dat jaar een rechtszaak aan tegen de tour. Zij vonden de maatregelen oneerlijk, want ze liepen inkomsten mis door het verbod om te spelen op de andere tour.

''De rechter heeft de maatregelen van Aziatische Tour veroordeeld en betiteld als handelsbelemmering. De golfers kunnen nu zelfs schadevergoeding indienen'', zei hun advocaat.