SAO PAULO - Brazilië mag dan wel bekend staan als het voetballand bij uitstek, de stadions in het land dat het volgende WK organiseert worden steeds minder bezocht. Supporters klagen over hoge ticketprijzen, onveiligheid en een gebrek aan comfort.

Santos, de club van het toptalent Neymar, trekt volgens een eind oktober gepresenteerd onderzoek van Pluri Consultancy bijvoorbeeld gemiddeld nog geen 8000 man per wedstrijd, terwijl het duel tussen Atletico-GO en Sport door nog geen 450 mensen werd bekeken.

Het toeschouwersgemiddelde in de Braziliaanse Serie A dit seizoen ligt zodoende gemiddeld rond de 13.000. Zelfs landen als China en de Verenigde Staten, waar voetbal niet bepaald volkssport nummer één is, scoren beter.

Wat meespeelt is dat elke wedstrijd tegenwoordig live kan worden bekeken op televisie. ''Veel mensen zijn bang om hun familie naar een stadion mee te nemen'', legt Alessandro Maluf uit. Hij is manager van NET, het bedrijf dat de pakketten van live-uitzendingen verkoopt.

''Maar het komt niet door de tv dat Brazilië niet bovenaan staat. Het ligt meer aan een gebrek aan veiligheid, hoe je behandeld wordt en de gebrekkige infrastructuur.''

Mythe

Volgens de vooraanstaande Braziliaanse sportjournalist Juca Kfouri is het een mythe dat elke Braziliaan gek is op voetbal. ''Veel mensen halen de liefde voor het WK door de war met de liefde voor voetbal. Brazilianen houden niet van voetbal, ze houden van feesten tijdens het WK.''

De overheid erkent het probleem van lege en vervallen stadions. In de regio Recife krijgen mensen bijvoorbeeld gratis kaartjes voor wedstrijden als ze in bepaalde winkels aankopen hebben gedaan. De clubs Sport en Nautica zien daardoor per wedstrijd 8000 mensen extra komen.

Experts verwachten dat het bij het WK in 2014 allemaal een stuk beter zal zijn. Voor dat toernooi worden veertien nieuwe stadions gebouwd, waardoor het name de veiligheid en het comfort flink zullen verbeteren.