AMSTERDAM - Co Adriaanse spreekt volgende maand weer in het openbaar over voetbal.

De voormalig oefenmeester van FC Twente is op woensdag 28 november de slotspreker op het derde symposium van de Nederlandse Voetbal Academie (NVA) in de Amsterdam ArenA.

De 65-jarige Adriaanse trok zich na zijn gedwongen vertrek vorig seizoen bij FC Twente even terug uit de voetbalwereld. Hij gaf geen grote interviews en verscheen ook niet meer als analist op televisie.

Adriaanse laat tijdens het symposium zijn licht schijnen over ''de zin en onzin van het analyseren van voetballen''.

Van Basten

Ook Marco van Basten heeft zijn medewerking aan het symposium toegezegd. De trainer van sc Heerenveen beantwoordt een uur lang vragen van studenten met ambitie binnen het voetbal tijdens een zogenoemde Voetbal College Tour.

Urs Siegenthaler, de Zwitserse hoofdscout van de Duitse nationale voetbalploeg, vertelt hoe hij in de aanloop naar het laatste EK met vijftig studenten van de Sport Hoge School in Keulen het Nederlands elftal tot in detail heeft ontleed.

De NVA is onderdeel van de World Football Academy. Deze organisatie heeft inmiddels academies in Japan, Zuid-Afrika en Groot-Brittannië waar voetbaltrainers worden geschoold volgens het Nederlandse opleidingsmodel.