HOOFDDORP - Robert-Jan Derksen is in de openingsronde van de Portugal Masters onder par gebleven. Zijn landgenoten Maarten Lafeber en Joost Luiten lukte dat niet.

Derksen opende met één onder par, maar moest daardoor zijn enige bogey van de dag op de slothole maken.

Vanwege de twee birdies die hij maakte op holes 10 en 15, staat Derksen er na de eerste dag prima voor. Bovendien had de Nederlander geen last van fysieke ongemakken.

"Vorige week was ik er toch wel heel veel slagen mee bezig of ik wat voelde en dan voelde ik ook vaak wat, maar dat was vandaag niet het geval en dat is heel prettig. Niet alleen dat je geen pijn hebt, maar ook dat je er niet mee bezig bent."

"Golf is al moeilijk genoeg, dan hoef je niet ook nog eens na te gaan moeten denken of je wat voelt. Ik heb van de week weinig kunnen oefenen, maar nu gaat dat wel. Samen met die -1 is dat een prima start van deze week."

Lafeber en Luiten

Lafeber kende een minder goed begin van de week. De Eindhovenaar was al snel flink boven par en kreeg die start niet meer weggepoetst.

Na een rondje in 75 slagen (+4) staat de Nederlandse routinier in de staart van het klassement en wordt het vrijdag een hels karwei om er alsnog bij te mogen zijn in het weekend.

Luiten ging als enige van de drie Nederlanders in Vilamoura pas in de middag de baan in maar net als Lafeber slaagde hij er niet in een score onder par op de borden te brengen.

De hoogst geklasseerde Nderlander op de wereldranglijst maakte maar één birdie en staat na dag één gedeeld 69e.

De koppositie is vooralsnog in handen van de Engelsman Ross Fisher en de Schot Stephen Gallager. Het tweetal opende op de Victoria GC met een 65 (-6) en heeft daarmee  een voorsprong van één slag op George Murray.