HOOFDDORP - De Kroatische ploeg Viktorija Vojakova heeft een opmerkelijke trainerswissel ondergaan. Tihana Nemcic heeft sinds dinsdag de mannelijke selectie onder haar leiding en is daarmee de eerste vrouwelijke coach van een mannenteam.

De aanstelling van Nemcic heeft wereldwijd het nieuws gehaald, waarschijnlijk ook vanwege haar uiterlijk. Nemcic is een 24-jarige langbenige blondine die voorheen de finale van de Kroatische Miss Sport-verkiezing haalde.

Van een gebrek aan voetbalkennis zal echter geen sprake zijn. Nemcic speelt al tien jaar voor het damesteam van Dinamo Zagreb en is een vaste waarde in het Kroatische nationale dameselftal.

"Ik ben de hoofdcoach en ik heb de volledige vrijheid om de opstelling en de tactiek te bepalen", liet Nemcic tijdens haar eerste persconferentie voor de vijfde divisieploeg weten. "De jongens kennen het spelletje, maar er moet nog veel werk verzet worden."

Ze voegde er tegenover Kroatische media aan toe dat er niet raar opgekeken hoeft te worden over haar aanstelling. "Als een man en een vrouw dezelfde kwalificaties hebben voor een baan als coach, zie ik geen reden waarom ik niet de coach van een mannenploeg kan zijn."