SOFIA - Spelers en coach van de Bulgaarse club Lokomotiv Plovdiv moeten een test met een leugendetector ondergaan, nadat de ploeg zaterdag onverwacht had verloren van het laaggeklasseerde Botev Vratsa. 

Dat eist de eigenaar van Lokomotiv. Veselin Mareshki wil daarmee zeker weten dat zijn voetballers niet zijn omgekocht.

De Bulgaarse kampioen van 2004 leed zijn eerste competitienederlaag tegen de hekkensluiter die vijf nederlagen achter elkaar had geïncasseerd.

''Je kan nooit een nederlaag uitsluiten, maar dit is wel erg vreemd'', zei Mareshi. ''Ik vind fair play het allerbelangrijkste en daarom wil ik dat de spelers en coaches een leugentest ondergaan.''

'Match fixing' schijnt in Bulgarije de laatste jaren geregeld voor te komen, maar nog nooit is een club of speler daar inderdaad voor veroordeeld. Wel maakte de Bulgaarse voetbalbond eerder deze maand bekend dat een aanklager een onderzoek is begonnen naar mogelijke omkoping bij vier competitiewedstrijden.

Nog voordat er meer details naar buiten zijn gekomen, is een juniorenelftal van Spartak Pleven al uit de competitie gezet vanwege betrokkenheid bij 'match fixing'.