BRUSSEL - De Amerikaanse atleet Aries Merritt heeft vrijdag in Brussel voor een sensatie gezorgd op de 110 meter horden.

De olympisch kampioen verbeterde het wereldrecord dat met 12,87 seconden ruim vier jaar op naam stond van de Cubaan Dayron Robles.

De 27-jarige Amerikaan snelde op de Memorial Van Damme naar 12,80 seconden. Het persoonlijk record van Merritt stond op 12,92, gelopen tijdens de olympische finale in Londen.

Landgenoot Jason Richardson eindigde in het Koning Boudewijnstadion op gepaste afstand (13,05) als tweede, de Jamaicaan Hansle Parchment werd derde (13,14). Dat was ook het podium tijdens de Olympische Spelen.

''Ik weet echt niet wat ik moet zeggen'', stamelde Merritt na zijn verbluffende race. ''Dit wereldrecord is ontstaan door de geweldige sfeer die er hier heerst, de supersnelle baan en het fantastische publiek.''

Bolt

Op de 100 meter kregen de Belgische toeschouwers de gedroomde winnaar te zien, olympisch kampioen Usain Bolt.

De Jamaicaan won in 9,86 en verzekerde zich tevens van de winst van de Diamond League op het 'koningsnummer'. Bolt werd op het podium geflankeerd door landgenoten Nesta Carter (9,96) en Kemar Bailey Cole (9,97).