PORTRUSH - Robert-Jan Derksen is zaterdag in de derde ronde van het Iers Open, meetellende voor de European Tour, gestegen naar de dertigste plaats.

De Nederlandse golfer hield op de baan van Royal Portrush keurig het baangemiddelde aan (72 slagen) en ging negen plekken omhoog in de stand. Hij staat na drie dagen op 212 slagen.

De omstandigheden in Ierland waren lastig, met regen en harde wind. "Daarom ben ik gewoon erg tevreden met deze score" zei Derksen. "Je probeert elke bal zo goed mogelijk te slaan en de grote nummers van de kaart te houden, dat lukte best goed."

"Op een gegeven moment ben je ook zo nat en dan draait de rug ook niet helemaal lekker meer bij mij, dat maakt het allemaal nog wat moeilijker."

Derksen was na afloop onder de indruk van de Ierse fans. "Als je die mensen hier allemaal ziet, ze vinden het schitterend. Dit zou in Nederland volgens mij nooit gebeuren, daar zou iedereen naar huis gaan of champagne drinken in het tented village. Het is goed voor de atmosfeer dat er in dit rotweer gewoon dertigduizend mensen langs de kant staan."

Joost Luiten

Iemand die wat minder van de mooie sfeer genoot was Joost Luiten, hij speelt na een rondje 78 geen rol meer van betekenis. Hij zakte naar de 68e plaats. "Het is gewoon niet mijn week, niet mijn toernooi. Wat mij betreft mogen ze die laatste ronde morgen wel afgelasten', mokte hij na afloop.

"Voor mij was het nu vooral een goede training voor het Brits Open over twee weken. Als ik daar weer de goede vorm heb, kan er maar zo een mooi resultaat uitrollen", sloot de Nederlander positief af.

De Welshman Jamie Donaldson greep zaterdag de leiding na een rondje van 69 slagen. Hij staat op een totaal van 204, één minder dan zijn naaste achtervolger, de Engelsman Anthony Wall.