ASSEN - Casey Stoner heeft zaterdag de TT van Assen gewonnen. De Australische coureur van Honda was oppermachtig in de race van de koningsklasse MotoGP.

Zijn Spaanse teamgenoot Dani Pedrosa finishte als tweede. De Italiaan Andrea Dovizioso (Yamaha) eindigde als derde.

De race was na één bocht al over voor Jorge Lorenzo. De Spaanse klassementsleider werd van de baan gereden door zijn landgenoot Alvaro Bautista.

De wedstrijd, die toch geldt als klapstuk van het Drentse motorsportspektakel, verloor daardoor meteen zijn glans. Ook al voerden Stoner en Pedrosa nog een aardig duel op, waarbij slechts één inhaalactie van de regerend wereldkampioen volstond om de zege binnen te halen.

Stoner, die na dit seizoen stopt, boekte pas zijn tweede TT-zege in zijn carrière. Hij kwam door de winst op gelijke hoogte met Lorenzo in de WK-stand. De coureurs delen de leiding met 140 punten.

Smak

De winnaar memoreerde na zijn triomf vooral de smak die hij vrijdag maakte in de training. ''Alles deed pijn. Hoofd, schouder, pols, knie. Met heel veel ijs en geweldig werk van mijn team kon ik nog in het zadel kruipen.''

Met dat gebutste lichaam kreeg hij het toch voor elkaar een sterke TT te rijden, al gaf hij toe dat de vroege uitval van Lorenzo wat glans wegnam van zijn zege.

''Het was jammer, want het was niet zijn fout. Je wilt niet dat het kampioenschap op die manier verloopt'', zei de regerend wereldkampioen, die na dit seizoen stopt.

Ritme

Stoner startte vanaf pole position, want ondanks zijn fysieke problemen wist hij er vrijdag ook nog de beste rondetijd uit te persen in de kwalificatie.

''Ik moest vandaag echt even op gang komen. Als alles je zo zeer doet, is het wat lastig om je ritme te vinden. Vandaar dat Dani Pedrosa mij makkelijk kon inhalen.''

Negen ronden voor het einde zag de 26-jarige Stoner zijn kans om Pedrosa weer te passeren. ''Ik moest het toen doen. Ik zag dat hij moe werd, en ik raakte ook mijn energie kwijt. Het was het juiste moment om toe te slaan.''

Bekijk de samenvatting van de TT Assen