ZEIST - Het Nederlands elftal speelt op 5 juni een 'oefenwedstrijd' tegen kinderen uit de Poolse wijk Bronowice in Krakau. Het optreden van Oranje behoort tot het feestelijke programma bij de opening van een Orange Cruyff Court.

Het veldje is betaald door de Nederlandse internationals en is in samenwerking met de gemeente Krakau en de Johan Cruijff Foundation tot stand gekomen.

Het speelterrein grenst aan de basisschool SP93 in de wijk Bronowice, hemelsbreed op zo'n twee kilometer afstand van het Reymana Stadion, de thuishaven van Wisla Krakow en de trainingslocatie van Oranje tijdens het Europees kampioenschap.

De spelers van het Nederlands elftal willen iets tastbaars achterlaten voor de lokale gemeenschap en kinderen dicht bij huis een veilige plaats geven om te voetballen.

Beperkte mogelijkheden

''Voor ons is het altijd zo vanzelfsprekend geweest; voetballen op mooie pleintjes en veldjes. Maar in Bronowice zijn de mogelijkheden wel heel beperkt'', liet aanvoerder Mark van Bommel weten.

Er liggen al Oranjeveldjes in Amsterdam, Eindhoven en Rotterdam, de drie steden waar het Nederlands elftal de meeste interlands speelt. Bij Bartiméus in Zeist werd in 2007 een speciaal veldje aangelegd, dat geschikt is voor visueel gehandicapte kinderen.

Twee jaar geleden opende het Nederlands elftal in aanloop naar het WK 2010 ook een Orange Cruyff Court in de wijk Hillbrow in Johannesburg. Al deze velden zijn tot stand gekomen door donaties vanuit de spelersgroep.

Het Orange Cruyff Court in Krakau is het 158e Cruyff Court en het 22e Court in het buitenland.