AMSTERDAM - Joost Luiten opende de Dubai Desert Classic donderdag met een 69, Robert-Jan Derksen met een 77. Floris de Vries is nog in de baan.

Derksen, die in 2003 won op de Emirates Golfclub, zal vrijdag alle zeilen bij moeten zetten om niet voor het eerst sinds 1998 in zijn eerste drie wedstrijden van het seizoen - op de Europese Tour - de cut te missen,

Derksen maakte donderdagochtend op dag een van de  Dubai Desert Classic een birdie op achttien, maar ook een double bogey - op de vaak verraderlijke par-4 negende - en bogeys op twee, tien, dertien en vijftien.

Luiten maakte echter geen enkele bogey in zijn opening van dit met 2,5 miljoen dollar gedoteerde toernooi. De Bleiswijker, gestart op tien, birdiede veertien, zestien en negen voor een 69, drie onder par.

De Vries

De Vries is in zijn eerste toernooi van 2012 level par na dertien. Hij maakte drie birdies en drie bogeys.

Marcel Siem, de vaak zo onvoorspelbare Duitser, en de Schot Scott Jamieson zijn vooralsnog met een 65 leider-in-het-clubhuis. Nicolas Colsaerts startte met een sterke 66, net als Gregory Bourdy uit Frankrijk en de Deense oud-winnaar Thomas Bjorn.