Adoptie is een groot en onbekende avontuur. Het kost vaak jaren en heel veel inzet voordat je je kindje krijgt. En als je kindje er dan is, wil je niets liever dan veel tijd met elkaar besteden. Die tijd is hartstikke belangrijk voor het opbouwen van een band.  Adoptieverlof kan die tijd bieden.

Machteld had al een eigen biologische dochter. Zij en haar man wilden graag een tweede kindje: “Een kind ‘uit onze eigen buik’ zat er voor mij na een zware ziekte niet meer in. Dat was slikken, maar we hebben eigenlijk vrij snel de knop omgezet en ons ingeschreven voor adoptie. We gingen voor een kindje uit China.”

Meer dan een foto

“Vanaf het moment dat je het besluit genomen hebt om voor adoptie te gaan, kom je in een intensief ‘traject’ terecht. Als je aanvraag aan het eind van het traject naar China verstuurd wordt, begint het wachten op het verlossende telefoontje. Uiteindelijk kwam dat nog heel onverwachts!

De volgende dag zaten we nerveus op het kantoor van Wereldkinderen. We kregen een map met een groeiboekje en een beschrijving van ‘ons’ kind. Als je dat hebt gelezen, moet je beslissen: accepteer je dit kind of niet. Pas dan laten ze een foto zien van ‘jouw’ kindje. Je wordt dan alleen gelaten. Met z’n tweeën kun je naar de foto kijken. Dat is onbeschrijfelijk raar.”

Naar China

“Een paar maanden later reisden we af naar China. Eerst gingen we twee dagen naar Beijing om te acclimatiseren. Daarna naar de provincie, naar het kindertehuis. Je krijgt daar je kindje tegen je aangeplakt in een kil kantoortje, met een heleboel mensen om je heen. Maar het is jóúw kind!”

Hechten kost tijd en aandacht

“Na een weekje genieten en wennen aan elkaar gingen we terug. Toen begon voor mij het adoptieverlof. Gelukkig kon ik er meteen de kerstvakantie aan vastplakken. Een adoptieverlof duurt namelijk maar vier weken. Dat is best wel kort. Voor het hechtingsproces met je adoptiekind heb je eigenlijk een half jaar nodig.”

Je eigen adoptieverlof kiezen

“Sommige adoptiestellen nemen aanvullend aan de vier weken adoptieverlof ouderschapsverlof op. Dat kan, maar je moet je dan wel realiseren dat je bij ouderschapsverlof geen loon doorbetaald krijgt. Bij adoptieverlof krijg je wel loon.

Andere stellen lieten het adoptieverlof al heel vroeg ingaan. Dan kan al vanaf twee weken voor de feitelijke adoptie. We hebben daar heel bewust niet voor gekozen: je hebt dan veel minder tijd over als je terugkomt in Nederland.”

Iedereen die een betaalde baan of een uitkering heeft, heeft recht op maximaal vier weken adoptieverlof. Voor het adoptieverlof maak je afspraken met je werkgever en het UWV. Het UWV zorgt voor de adoptieuitkering. Meestal is die even hoog als je loon. Wil je meer weten over de wettelijke adoptieverlofregeling? Op rijksoverheid.nl/onderwerpen/verlof-en-vakantie/verlof/ vind je veel informatie.