De Amerikaanse president Joe Biden heeft maandagavond in een gesprek met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu voor het eerst zijn steun uitgesproken voor een staakt-het-vuren tussen Israël en de Palestijnen. Ook besprak Biden de mogelijkheid om met Egypte en andere partners in gesprek te gaan om dat doel te bereiken, blijkt uit een verklaring van het Witte Huis.

Volg dit verhaal Ontvang meldingen bij belangrijke ontwikkelingen in dit nieuwsdossier

Biden heeft in het gesprek de "willekeurige raketaanvallen vanuit Gaza op Israëlische doelen" opnieuw afgekeurd en benadrukte het recht van Israël om zich te verdedigen.

De VS hield maandag voor de derde keer een verklaring van de VN-Veiligheidsraad tegen. Die riep op tot de-escalatie van het geweld, maar zou volgens Amerikaanse diplomaten het conflict niet oplossen. In de verklaring zou komen te staan dat de raad erg bezorgd is over het geweld en over de kolonisatie van de Palestijnse Gebieden door Israëliërs.

Israël schiet op Libanese doelen na raketbeschieting

Na verdere escalatie van het conflict heeft Israël maandagavond doelen in Libanon onder vuur genomen, omdat er vanuit Libanon zes raketten richting het land waren geschoten. Volgens het Israëlische leger zouden die raketten de grens met Israël niet hebben gepasseerd. Er is nog niets bekend over slachtoffers of schade.

De Libanese veiligheidsdiensten zeggen dat er drie raketten zijn afgevuurd, maar maakte niet bekend door wie. Vanuit Libanon werden donderdag ook al drie raketten afgevuurd.

Het leger van Israël zegt dat er is teruggeschoten richting de plekken waar de raketten vandaan kwamen. Volgens lokale media was dat rond de plaatsen Habbariyeh en Kfarchouba, in het bergachtige grensgebied in het zuidoosten van Libanon.

UNIFIL, de VN-missie in Libanon, heeft op Twitter laten weten dat het nu rustig is in het gebied, maar dat zij op haar hoede is vanwege de aanvallen.