De Israëlische kuststad Tel Aviv is in de nacht van zaterdag op zondag opnieuw bestookt door raketvuur van Hamas. Als vergelding vuurde Israël tientallen raketten af op Gaza.

Volg dit verhaal Ontvang meldingen bij belangrijke ontwikkelingen rondom het Israëlisch-Palestijns conflict

Rond middernacht lichtte de hemel in Tel Aviv op door raketvuur vanuit Gaza. Ongeveer tien mensen raakten gewond tijdens het rennen naar schuilplaatsen, zeiden medici.

"Hamas heeft aangekondigd dat het om middernacht raketten zal afvuren op Tel Aviv", twitterde het Israëlische leger eerder. "Dreigen een stad als doelwit te nemen, om de bevolking te terroriseren, is op zichzelf al een schending van het internationaal recht. Als Hamas zijn dreigement uitvoert, zal het opnieuw het internationaal recht schenden door burgers als doelwit te kiezen", stond in het Twitter-bericht.

Als vergelding voor de raketaanvallen van Hamas vuurde Israël raketten af op Gaza. Onder andere het huis van Yehya Al Sinwar, de leider van de politieke en militaire vleugels van Hamas in de Gazastrook, werd gebombardeerd, meldt een tv-station van Hamas. Er zouden volgens gezondheidsautoriteiten drie Palestijnen zijn omgekomen en velen gewond geraakt.

Eerder op zaterdag had Hamas al drie keer kort na elkaar raketten afgevuurd op het gebied rond Tel Aviv. In de naburige stad Ramat Gan kwam een man bij een raketinslag om het leven.

De Israëlische luchtmacht vernielde vervolgens een veertien verdiepingen tellend gebouw in de Gazastrook, waar onder meer mediabedrijven zoals persbureau Associated Press (AP) en nieuwszender Al Jazeera kantoren hebben. Een woordvoerder van de militaire tak van Hamas dreigde daarop vanaf middernacht opnieuw raketten af te vuren op Tel Aviv.

Spanningen begonnen met protesten tegen huisuitzettingen

De spanningen tussen Israël en de Palestijnen zijn naar een nieuw dieptepunt gezakt door de dreigende uitzetting van gezinnen uit een Arabische wijk in Oost-Jeruzalem. Ze moeten zoals vaker in de bezette gebieden plaatsmaken voor Joodse kolonisten.

De dreigende uitzetting leidde tot felle protesten bij de Al Aqsamoskee en beschietingen over en weer tussen strijders van onder meer de beweging Hamas in Gaza en de Israëlische strijdkrachten.

Sinds het begin van de week bestookt de militaire factie van Hamas Israël met raketten en bombardeert het Israëlische leger de Gazastrook. Het gaat om het zwaarste geweld in de regio sinds 2014.