Het Israëlische leger meldt maandag dat vanuit de Gazastrook honderd raketten richting het zuiden van Israël zijn afgevuurd. Daarbij zijn meerdere gewonden gevallen.

Een negentienjarige man raakte zwaargewond door een aanval op een bus. Het voertuig werd daarbij verwoest. Israëlische televisiestations toonden beelden van de bus die in brand stond, waarbij ook zwarte rook vrijkwam.

Het Israëlische leger liet weten dat de meeste projectielen werden onderschept met de raketafweer en dat het als reactie luchtaanvallen op militaire doelen in Palestijns gebied heeft uitgevoerd. Wel raakten enkele Israëliërs gewond door aanvallen met granaten in de steden Ashkelon en Netivot.

Volgens Palestijnse bestuurders en andere Palestijnse getuigen heeft het Israëlische leger maandagavond een televisiestation van de Palestijnse beweging Hamas gebombardeerd. 

Voorafgaand aan het bombardement zou Israël zeker vijf raketten die niet kunnen exploderen hebben afgevuurd. Daarmee zou Israël de Palestijnen hebben willen waarschuwen de al-Aqsa televisiestudio te verlaten. Het is niet bekend of er slachtoffers zijn gevallen.

Vuurballen verlichten hemel tijdens Israelisch bombardement in Gaza
45
Vuurballen verlichten hemel tijdens Israelisch bombardement in Gaza

Hamas eiste verantwoordelijkheid aanval op zuiden Israël op

De militante Palestijnse beweging Hamas heeft de verantwoordelijkheid voor de aanvallen van maandag op het zuiden van Israël opgeëist. Volgens een woordvoerder was het een wraakactie voor een operatie van Israëlische veiligheidsmedewerkers zondag in de Gazastrook.

Bij de beschietingen van zondag kwamen in totaal acht mensen om het leven. Onder de doden was een officier van het Israëlische leger.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu kwam zondagavond vanwege het oplaaiende geweld eerder terug van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog in Parijs.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!