De Israëlische luchtmacht voerde vrijdagavond een grote aanval uit op een bataljon van Hamas in het noorden van de Gazastrook. Het luchtoffensief volgde op een dag van geweld in de Gazastrook.

Zeker vijftien doelen zijn aangevallen, waaronder opslagplaatsen voor wapens en materiaal, trainingsfaciliteiten, commandoposten en het hoofdkwartier van het bataljon.

Bij bombardementen van Hamas-doelen door tanks en vliegtuigen kwamen eerder op vrijdag vier Palestijnen om en vielen 120 gewonden. Die aanvallen waren een reactie op het beschieten van Israëlische militairen vanuit de Gazastrook. Daarbij kwam een soldaat om het leven.

Volgens Israëlische media heeft premier Benjamin Netanyahu zijn kabinet bijeengeroepen vanwege de escalatie van het geweld

Wapenstilstand

Vorige week laaide het geweld ook op. Israël voerde toen tientallen luchtaanvallen op de Gazastrook uit, en Palestijnse militairen vuurden tientallen raketten op Israël af. Het geweld nam af toen Israël en gewapende groepen in Gaza een wapenstilstand overeenkwamen.

Het ging volgens een Israëlische regeringswoordvoerder om de grootste opleving van het geweld sinds de Gaza-oorlog in 2014.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!