Bij nieuwe protesten van Palestijnen op de Gazastrook bij de grens met Israël zijn vrijdag doden en honderden gewonden gevallen.

Volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid kwamen vrijdag vier mensen om en raakten 525 mensen gewond. Van de gewonden liepen er 92 schotwonden op. Een van hen was een persfotograaf.

Het Israëlische leger schoot met scherp en met traangasgranaten toen Palestijnen stenen gooiden en banden in brand staken.

Palestijnen laten sinds kort ook vliegers aan de grens op. Daaraan zijn gloeiende kolen vastgemaakt. Aan de andere kant van het grenshek veroorzaken die vliegers natuurbranden.

Palestijnen begonnen op 30 maart met demonstraties bij de grens. Onder de noemer Mars der Terugkeer eisen zij dat Palestijnen mogen terugkeren naar het land dat bij de oprichting van Israël in 1948 werd geconfisqueerd.

Demonstraties

Bij de demonstraties zijn sinds eind maart al meer dan honderd Palestijnen omgekomen. 14 mei was de bloedigste dag. Op die dag was het zeventig jaar geleden dat Israël de onafhankelijkheid uitriep.

Bovendien openden de Verenigde Staten toen hun ambassade in Jeruzalem. Dat leidde tot veel woede bij de Palestijnen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!