De medische nood in de Gazastrook is met circa dertienduizend gewonden enorm en daarom stuurt het Rode Kruis extra artsen en specialisten samen met andere noodhulp. 

Sinds 30 maart zijn er zo veel gewonden gevallen bij de protesten tegen Israël dat de bestaande medische hulpverlening dat onmogelijk aankan, aldus de chef van het internationale Rode Kruis in de regio, Robert Mardini.

Meer dan 3.600 mensen zijn door Israëlische kogels geraakt. Velen moeten één of meer operaties ondergaan en hebben lang zorg nodig. Circa 1.350 mensen moeten vanwege de ernst van de schotwonden 3 tot 5 keer worden geopereerd.

Er moeten zo'n vierduizend operaties worden uitgevoerd. De helft zullen teams van het Rode Kruis doen, meldt de hulporganisatie. Het Rode Kruis zal in de Gazastrook een tijdelijk operatiecentrum opzetten met vijftig bedden voor patiënten.

Gazastrook

De Gazastrook is met een oppervlakte van 365 vierkante kilometer en bijna 2 miljoen inwoners een van de dichtstbevolkte plekken op aarde. Door de afgrendeling en blokkades van deze straatarme strook land wordt het ook wel de grootste gevangenis ter wereld genoemd.

Palestijnen betogen langs de afrasteringen rond de strook tegen Israël, dat in hun ogen hun land bezet houdt. Sinds 30 maart zijn tientallen van hen doodgeschoten door Israëlische strijdkrachten.

Gewapende groeperingen die in de Gazastrook actief zijn, meldden donderdag open te staan voor een staakt-het-vuren. Een belangrijke voorwaarde hiervoor is dat Israël dan ook stopt met het uitvoeren van aanvallen.

Chaos bij protesten Gazastrook
63
Chaos bij protesten Gazastrook

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!