De Israëlische marine heeft een schip met zeventien Palestijnse activisten aan boord tegengehouden. De 'al-Hurija' (De Vrijheid) was dinsdag onder begeleiding van een aantal kleine bootjes de haven van Gaza uitgevaren met de bedoeling de zeeblokkade door Israël te doorbreken.

Dat is de activisten niet gelukt. Volgens een woordvoerder van de Palestijnen werd de boot een kleine zeventien kilometer uit de kust gedwongen om te keren.

Israël zei dat de interventie door de strijdkrachten onvermijdelijk was omdat Hamas achter de uitbraakpoging zat. Die organisatie gebruikt volgens Jeruzalem de eigen bevolking voor dit soort propaganda-acties.

Op de al-Hurija voeren volgens de organisatie twee Palestijnen mee die onlangs gewond zijn geraakt tijdens de protestdemonstraties in Gaza. De Israëlische strijdkrachten hebben medisch personeel aan boord laten kijken of iemand verzorging nodig had.

Israël besloot ruim tien jaar geleden uit veiligheidsoverwegingen tot een zeeblokkade. Egypte steunde die. In april werd de zone waarin het de Palestijnen is toegestaan te vissen uitgebreid van ruim elf naar bijna zeventien kilometer.

Protest

Onlangs is het geweld tussen Israël en Palestina weer opgelaaid. Zondag kwamen drie Palestijnen om het leven in het zuiden van de Gazastrook. Vrijdag raakten meer dan honderd Palestijnen gewond bij protesten.

Eerder deze maand kwamen tientallen Palestijnen om het leven toen het Israëlische leger het vuur opende. Het was op die dag zeventig jaar geleden dat Israël de onafhankelijkheid uitriep. Sinds de protesten eind maart begonnen zijn er meer dan honderd doden gevallen.

De Palestijnen eisen een terugkeer naar wat nu Israël is.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!