Bij een aanval van het Israëlische leger in het zuiden van de Gazastrook zijn zondag drie Palestijnen om het leven gekomen. Dat heeft het Palestijnse ministerie van Gezondheidszorg verklaard.

De aanval was bij Chan Junis. Volgens het Israëlische leger werd een militaire observatiepost aangevallen. De aanval was een reactie op een door Palestijnen veroorzaakte explosie eerder bij de grens. Daardoor raakte niemand gewond.

De Israëlische luchtmacht voerde in de nacht van zaterdag op zondag al aanvallen uit op stellingen van de Hamas-beweging in het zuiden van de Gazastrook.

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties houdt de situatie bij de Gazastrook scherp in de gaten. De raad noemde het geweld dat Israël gebruikte eerder buitenproportioneel. Er wordt onderzocht of het leger mensenrechten heeft geschonden.

Maandag 14 mei gold als de bloedigste dag in de Gazastrook sinds 2014. Tientallen Palestijnen kwamen toen om, toen het leger het vuur opende. Het was op die dag zeventig jaar geleden dat Israël de onafhankelijkheid uitriep.

Op die dag openden de Verenigde Staten ook hun ambassade in Jeruzalem, wat weer tot woede leidde bij de Palestijnen.

De protesten in de Gazastrook zijn al sinds eind maart bezig. De Palestijnen eisen een terugkeer naar het gebied dat nu Israël is. Sindsdien zijn zeker 115 Palestijnen om het leven gekomen en duizenden gewond geraakt door Israëlische kogels. Voor zover bekend zijn aan Israëlische kant geen doden gevallen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!