Bij de aanhoudende protesten bij de Gazastrook zijn vrijdag meer dan honderd Palestijnen gewond geraakt. Het is niet bekend wat de toestand van de slachtoffers is. 

  • Palestijnse protesten zijn al sinds eind maart aan de gang. De eis is terugkeer naar wat nu Israël is. De protesten zijn met regelmaat gewelddadig verlopen.
  • Op maandag 14 mei bereikten de protesten hun hoogtepunt, onder meer vanwege zeventigjarige onafhankelijkheid Israël. Maar demonstraties gaan nog steeds door.
  • De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties wil onderzoek naar mogelijke mensenrechtenschendingen begaan door leger Israël. 

Dit meldt het Palestijnse ministerie van Gezondheid. Het Israëlische leger heeft geschoten op de duizenden demonstranten bij het grenshek. Ook is traangas afgevuurd.

De situatie bij de Gazastrook wordt nauwlettend gevolgd door onder meer Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties, die het geweld dat Israël gebruikte eerder buitenproportioneel noemde.

Vorige week werd besloten dat onderzocht moet worden of er mensenrechtenschendingen zijn begaan door het leger. 

Terugkeer 

Vorige week maandag gold als de bloedigste dag in de Gazastrook sinds 2014. Tientallen Palestijnen kwamen om het leven toen het leger het vuur opende. Het was de verwachting dat de protesten uit de hand zouden lopen, omdat het 14 mei zeventig jaar geleden was dat Israël de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen.

Ook openden de Verenigde Staten die dag hun ambassade in Jeruzalem. Dit leidde tot woede bij de Palestijnen. De protesten zijn al sinds eind maart aan de gang.

De Palestijnen eisen een terugkeer naar wat nu Israël is. Ze zijn onder meer bijeengebracht door de terroristische beweging Hamas.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!