Het Palestijnse ministerie van Buitenlandse Zaken roept ambassadeurs in vier Europese landen terug voor overleg. Het gaat volgens het Palestijnse persbureau Wafa om diplomaten in Hongarije, Tsjechië, Oostenrijk en Roemenië. 

Vertegenwoordigers van die landen woonden activiteiten bij rond de opening van de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem.

De verhuizing van die ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem viel slecht bij de Palestijnen. Zij zien Oost-Jeruzalem als de hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat. De opening van de diplomatieke post ging maandag gepaard met een escalatie van protesten in de Gazastrook, waarbij tientallen Palestijnen om het leven kwamen. Ook raakten meer dan duizend mensen gewond. 

Vertegenwoordigers van alle landen met diplomatieke posten in Israël waren uitgenodigd om de opening van de ambassade bij te wonen, maar veel regeringen besloten niemand te sturen. Volgens Israël gingen 33 van de 86 uitgenodigde staten in op de uitnodiging.

Kinderen

Unicef meldt woensdag dat meer dan duizend kinderen gewond zijn geraakt sinds de start van de Palestijnse protesten bij de Gazastrook eind maart. Volgens de hulporganisatie zijn veel van deze verwondingen ernstig. In sommige gevallen moeten ledematen van de kinderen geamputeerd worden.

Unicef heeft hulpgoederen, waaronder antibiotica en injectienaalden, afgeleverd bij de Gazastrook. Hiermee moeten een geschatte 70.000 mensen geholpen kunnen worden.

"Kinderen zouden beschermd moeten worden", spreekt Unicef in een verklaring. Volgens de hulporganisatie zijn ze nu doelwit en maken ze deel uit van een gevaarlijke situatie.

De ziekenhuizen in het gebied kunnen de toestroom van de gewonden nauwelijks aan. Dit heeft ook te maken met stroomonderbrekingen, tekort aan benzine en het gebrek aan medicijnen.

Chaos bij protesten Gazastrook
63
Chaos bij protesten Gazastrook

Escalatie

Palestijnen, bijeengebracht door onder meer de terroristische organisatie Hamas, protesteren sinds eind maart bij de Gazastrook. Ze willen wonen in wat nu Israël is.

Maandag vond een escalatie in het geweld plaats toen tienduizenden zich verzamelden bij het grenshek en het Israëlische leger het vuur opende. Tientallen Palestijnen vonden de dood en meer dan duizend mensen raakten gewond.

De veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft dinsdag zijn afschuw over de situatie uitgesproken.