De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt dinsdag in een spoedzitting bijeen om te praten over het dodelijke geweld bij de grens van Israël met Gaza. Koeweit vroeg om het spoedberaad.

Wat is er aan de hand bij de Gazastrook?

  • Palestijnen protesteren sinds eind maart bij de Gazastrook. Ze willen terugkeren in wat nu Israël is. De protesten zijn met regelmaat gewelddadig verlopen, wat tot maandag al voor meer dan veertig Palestijnse doden zorgde.  
  • Op maandag 14 mei bereikten de protesten hun hoogtepunt. Die dag was het zeventig jaar geleden dat de onafhankelijkheid van Israël werd uitgeroepen, wat door de Palestijnen als een catastrofe wordt gezien. 
  • Ook openden de Verenigde Staten hun ambassade in Jeruzalem, een stad die door Trump eerder al was erkend als hoofdstad van Israël. 
  • Zeker 58 Palestijnen zijn maandag om het leven gekomen. Ook vielen er meer dan duizend gewonden. 

Maandag verzamelden zich volgens het Israëlische leger 35.000 Palestijnse demonstranten bij het grenshek. Het Israëlische leger opende het vuur op de demonstranten. Zeker 58 Palestijnen kwamen daarbij om het leven.

Daarnaast vielen er meer dan duizend gewonden. Volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid zijn dat er ruim 2.700. Hulpverleners in de Gazastrook noemen een aantal van zeker 1.200 gewonden. Het bloedbad in Gaza maandag was de dodelijkste dag sinds 2014.

De Verenigde Staten zouden een gezamenlijke verklaring van de Veiligheidsraad hebben tegengehouden. In die verklaring zou volgens diplomaten tot een onafhankelijk onderzoek naar het bloedbad in de Gazastrook worden opgeroepen.

Chaos bij protesten Gazastrook
63
Chaos bij protesten Gazastrook

Verklaring

"De Veiligheidsraad is verontwaardigd en diep getreurd over het doden van Palestijnse burgers die gebruikmaakten van hun recht om vreedzaam te protesteren", staat volgens het Franse persbureau AFP, dat een kopie inzag, in de opgestelde verklaring.

De Palestijnse VN-gezant wil dat de Veiligheidsraad het geweld van het Israëlische leger veroordeelt. De ambassadeur van Israël daarentegen wil dat de raad Hamas terechtwijst.

Volgens de Israëlische premier Benjamin Netanyahu waren de acties van Israël zelfverdediging tegen de regerende Hamas-groep in het gebied.

"Elk land heeft de plicht om zijn grenzen te verdedigen", aldus Netanyahu. "De terroristische organisatie Hamas verklaart dat ze van plan is Israël te vernietigen en stuurt duizenden mensen om de grensafscheiding te doorbreken en zo dat doel te bereiken. We zullen vastberaden blijven handelen om onze soevereiniteit en burgers te beschermen", aldus Netanyahu.

Terugkeer

De protesten aan de grens met Israël zijn al weken aan de gang, maar bereikten maandag een hoogtepunt. Het was die dag precies zeventig jaar geleden dat Israël de onafhankelijkheid uitriep en dat wordt door de Palestijnen als een catastrofe gezien.

De Palestijnen zijn eind maart met de protestacties begonnen. Ze zijn bijeengebracht door onder meer Hamas. De protesten worden ook wel de 'Mars van de Terugkeer' genoemd, omdat ze willen wonen in wat nu Israël is.

De regering van Netanyahu ziet de Palestijnen die het hek willen forceren echter als terroristen. Er is in de afgelopen periode dan ook hard opgetreden.

Maandagmiddag werd tevens de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem geopend. Tijdens de ceremonie hielden Jared Kushner, de schoonzoon van de Amerikaanse president Donald Trump, en Netanyahu toespraken. Netanyahu noemde het een "prachtige dag", die zal worden herinnerd als "historisch". Trump zelf was afwezig bij de opening van de ambassade.

Hij erkende Jeruzalem in december als hoofdstad van Israël. Dat leidde toen tot veel woede bij Palestijnen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!