Het Israëlische leger heeft maandag geschoten op protesterende Palestijnen, wat voor achttien doden en meer dan duizend gewonden heeft gezorgd. Onder de slachtoffers zijn twee lokale journalisten en een kind. 

Dit meldt het Palestijnse ministerie van Gezondheid. Het leger opende het vuur nadat de protesten van start gingen op verschillende locaties. Volgens het Israelische leger hebben rond de dertienduizend Palestijnen zich verzameld bij de grens. 

Het Israëlische leger heeft de Palestijnse betogers maandag nog gewaarschuwd middels pamfletten om weg te blijven van het grenshek. Ook is met traangas gevuurd bij de Gazastrook. Via luidsprekers op moskeeën zijn inwoners van de Gazastrook juist aangemoedigd om zich aan te sluiten bij de protesten. 

De verwachting is dat de protesten, die al weken gaande zijn, maandag en dinsdag een hoogtepunt bereiken. Dit omdat het zeventig jaar geleden is dat de onafhankelijkheid van Israël werd uitgeroepen. Dit wordt door Palestijnen gezien als een catastrofe. 

Chaos bij protesten Gazastrook
63
Chaos bij protesten Gazastrook

Ambassade

Ook openen de Verenigde Staten maandag hun ambassade in Jeruzalem. In december erkende de regering van Donald Trump Jeruzalem al als hoofdstad van Israël. Dit heeft tot woede bij de Palestijnen geleid. 

Ivanka Trump, de dochter van de president, is samen met haar man Jared Kushner in Israël aanwezig voor de opening van de ambassade. De Amerikaanse delegatie arriveerde zondag in het land en heeft al een receptie met premier Benjamin Netanyahu bijgewoond. 

Terugkeer

De betogers, onder meer bijeengebracht door de terroristische organisatie Hamas, noemen de protesten ook wel de 'Mars van de Terugkeer'. Ze willen wonen in wat nu Israël is. 

Israël ziet de Palestijnen die het hek willen forceren echter als terroristen en heeft bepleit dat de inwoners beschermd moeten worden tegen de acties. 

De protesten verlopen de afgelopen weken soms gewelddadig. Sommige demonstranten gooien met molotovcocktails en stenen en steken autobanden in de brand. Er zijn al meer dan veertig doden gevallen aan de kant van de Palestijnen sinds de aanvang van de protesten. Of er slachtoffers aan de kant van Israël zijn gevallen, is niet bekend.