Israëlische legereenheden hebben Palestijnse betogers die zich vrijdag in de Gazastrook verdrongen bij de grens beschoten en bestookt met traangas.

Volgens de autoriteiten in Gaza zijn ongeveer 1.100 mensen gewond geraakt, de meesten licht door het inademen van gas. Artsen vertelden 82 demonstranten te hebben behandeld die waren geraakt door kogels.

Het Israëlische leger schat dat ditmaal ongeveer 10.000 Palestijnen op de been waren aan de grens, op zes locaties. Zij gooiden zoals gebruikelijk met stenen en rolden brandende autobanden richting het grenshek. Zo probeerden betogers een rookgordijn te creëren om Israëlische scherpschutters het zicht te ontnemen.

Palestijnse activisten slaagden erin met katapults twee Israëlische verkenningsdrones uit de lucht te halen. Een poging een overslagplaats op de grens te bestormen mislukte. De Israëlische militairen zetten onder meer traangas in om de opdringende menigte uiteen te drijven.

Bij dergelijke protesten vielen de afgelopen weken tientallen doden. Palestijnen demonstreren sinds eind maart bij de grens van de overbevolkte, geïsoleerde en straatarme Gazastrook. Met de zogenoemde 'Mars van de terugkeer' eisen de actievoerders dat Palestijnen die in het verleden het gebied ontvluchtten, mogen terugkeren in wat nu Israël is.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!