Bij een explosie in het zuidelijke deel van de Gazastrook zijn zaterdag vier Palestijnen om het leven gekomen. De Palestijnse autoriteiten bevestigen het aantal doden. 

Inwoners melden dat de mannen leden waren van de radicale beweging Islamitische Jihad.

De groep liet in een verklaring weten te rouwen om ''zijn strijders" die tijdens ''voorbereidingen" zijn omgekomen. Daarmee worden doorgaans slachtoffers bedoeld die zijn omgekomen doordat eigen wapens per ongeluk afgingen.

Hulpverleners lieten in eerste instantie weten dat de explosie het gevolg van een Israëlische tankgranaat was, maar het leger van Israël sprak dat tegen. ''Het Israëlisch defensieleger (IDF) is niet op de hoogte van IDF-aanvallen in het gebied rond Rafah", aldus een woordvoerder.

Terugkeer

Sinds de demonstraties ruim twee weken geleden begonnen zijn 31 Palestijnen doodgeschoten door het Israëlische leger en honderden anderen gewond geraakt. Israël heeft een gebiedsverbod afgekondigd in de buurt van het hek en zet scherpschutters in.

Palestijnse demonstranten begonnen op initiatief van onder meer de radicaal-islamitische Hamas met de protestactie, die ook wel de Mars van de terugkeer wordt genoemd. 

Dit vanwege het feit dat het op 14 mei zeventig jaar geleden is dat de onafhankelijkheid van de nieuwe Joodse staat Israël werd uitgeroepen. De betogers hebben tentenkampen opgezet op enkele honderden meters van de grens met de bedoeling daar zes weken te blijven.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!