Tijdens protesten in de Gazastrook is zaterdag een Palestijnse fotojournalist neergeschoten door het Israëlische leger. De fotograaf is vervolgens aan zijn verwondingen overleden.

In totaal zijn vrijdag negen Palestijnen omgekomen, meldde het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid zaterdag. Daarnaast raakten 1.354 mensen gewond, van wie verschillende levensgevaarlijk. Eerder lag het dodental van vrijdag op zeven. Onder de doden was ook een jongen van 16 jaar.

De Palestijnen staken autobanden in brand, om met de dikke zwarte rook die daardoor ontstond de Israëlische scherpschutters het zicht te ontnemen. Ook gooiden de demonstranten met stenen. De Israëlische militairen zetten traangas, waterkanonnen en een enorme ventilator in om de rook weg te blazen.

Palestijnse demonstranten begonnen vorige week op initiatief van onder meer Hamas met de protestactie bij de Israëlische grens, die ook wel de Mars van de terugkeer wordt genoemd.

Dit vanwege het feit dat het op 14 mei zeventig jaar geleden is dat de onafhankelijkheid van de nieuwe Joodse staat Israël werd uitgeroepen. De betogers hebben tentenkampen opgezet op enkele honderden meters van de grens met de bedoeling daar zes weken te blijven.

Israël wil voorkomen dat ze door het hek breken of dat beschadigen. Daarom zijn onder anderen scherpschutters ingezet. Veel van de doodgeschoten Palestijnen zijn militanten, aldus de Israëlische autoriteiten. Door de onrust aan de grens zijn tot dusver ruim dertig doden gevallen.

Zwarte rook door verbrande banden bij protest Gaza
67
Zwarte rook door verbrande banden bij protest Gaza

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!