Tijdens massale protesten in de Gazastrook bij de grens met Israël zijn vrijdag ten minste zeven Palestijnen om het leven gekomen, onder wie twee tieners. De Palestijnse gezondheidsdienst meldde dat er bovendien honderden mensen, ook vrouwen en kinderen, gewond zijn geraakt, verscheidene levensgevaarlijk.

Ongeveer een derde van de slachtoffers liep schotwonden op.

De Israëlische legerautoriteiten vertelden dat ditmaal ongeveer 10.000 Palestijnen betrokken waren bij de betogingen en ongeregeldheden. Ze staken autobanden in brand en gooiden met stenen. Op talrijke plaatsen langs de grens hing een dik, zwart rookgordijn, volgens de Israëli gevaarlijk voor de gezondheid en het milieu.

De militairen zetten traangas, waterkanonnen en een kolossale ventilator in. Na een dag van geweld keerde de rust pas terug toen het donker werd.

Tentenkampen

Palestijnse demonstranten begonnen vorige week op initiatief van onder meer de radicaal-islamitische Hamas met de protestactie, die ook wel de Mars van de terugkeer wordt genoemd. 

Dit vanwege het feit dat het op 14 mei zeventig jaar geleden is dat de onafhankelijkheid van de nieuwe Joodse staat Israël werd uitgeroepen. De betogers hebben tentenkampen opgezet op enkele honderden meters van de grens met de bedoeling daar zes weken te blijven.

Israël wil voorkomen dat ze door het hek breken of dat beschadigen. Daarom zijn onder anderen scherpschutters ingezet. Veel van de doodgeschoten Palestijnen zijn militanten, aldus de Israëlische autoriteiten. Door de onrust aan de grens zijn tot dusver bijna dertig doden gevallen.

Zwarte rook door verbrande banden bij protest Gaza
67
Zwarte rook door verbrande banden bij protest Gaza

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!