Bij nieuwe confrontaties tussen Palestijnse demonstranten en Israëlische soldaten bij de grens van Israël en de Gazastrook zijn vrijdag vijf Palestijnen omgekomen en zeker vierhonderd Palestijnen gewond geraakt.

Onder de vijf doden was ook een tiener.

De betogers verbranden autobanden en gooien stenen over de muur. De rook moet het zicht van de Israëlische scherpschutters ontnemen.

De Israëlische soldaten beschieten de demonstranten met kogels en traangasgranaten. Ook is er een grote ventilator neergezet die de rook van de banden weg moet blazen.

Volgens een journalist van AFP die ter plaatse is, zijn er minder demonstranten dan vorige week. Toen kwamen er duizenden mensen naar de grens om te protesteren.

De Israëlische minister van Defensie heeft gewaarschuwd dat het leger zal optreden om de grens te verdedigen. Scherpschutters mogen schieten op mensen die het grenshek naderen met de bedoeling Israël binnen te komen.

De Verenigde Naties hebben de Israëlische soldaten opgeroepen geen excessief geweld te gebruiken.

Doden

Het dodental sinds het begin van de protesten in het gebied is inmiddels opgelopen tot 27. Daarnaast zijn meer dan 1.700 mensen gewond geraakt.

Tienduizenden Palestijnen begonnen vorige week met demonstraties aan de grens tussen de Gazastrook en Israël. Dat leidde tot confrontaties met Israëlische militairen. 

De protesten zijn gestart om steun te betuigen aan vluchtelingen die het land weer in willen, maar dat niet mogen. De demonstranten willen dat de vluchtelingen en hun nakomelingen terug moeten keren naar hun huizen die staan in wat nu Israël is. De vluchtelingen moesten tijdens de oorlog in 1948 vluchten.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!