Israël wil niet meewerken aan een onafhankelijk onderzoek naar de recente ongeregeldheden in de Gazastrook waarbij zeker vijftien Palestijnen omkwamen. De VN had opgeroepen om een onderzoek te starten naar de situatie die zich vrijdag voordeed. 

De Israëlische minister van Defensie Avigdor Lieberman zei dat het leger "heeft gedaan wat nodig was" en dat de betrokken militairen een medaille verdienen.

Bij protesten vrijdag van Palestijnen kwamen zeker vijftien mensen om het leven en vielen circa 1.400 gewonden. Met de mars van vrijdag wilden verschillende Palestijnse actiegroepen en politieke partijen het "recht op terugkeer" ondersteunen voor Palestijnse vluchtelingen en hun nakomelingen in het huidige Israël. 

Israël is hier echter niet van gediend. Het Israëlische leger besloot vrijdag dan ook hard in te grijpen toen er bij de demonstratie gegooid werd met brandende autobanden, molotovcocktails en stenen. 

Secretaris-generaal Antonio Guterres van de Verenigde Naties riep op tot een onafhankelijk onderzoek naar het geweld. Federica Mogherini, buitenlandchef van de Europese Unie, sloot zich aan bij dat verzoek.

Maatregelen

Ook zaterdag reageerde Israël al in harde bewoordingen op de kwestie. Het land zei toen ook dat het niet uitsluit met andere acties te komen naar aanleiding van de mars van afgelopen vrijdag. 

"Als dit zo blijft, dan hebben we geen andere keuze dan in te grijpen in de Gazastrook", aldus de Israëlische generaal Ronen Manelis. Het is onduidelijk wat voor soort ingrepen Israël zou overwegen.

Beschuldigingen

Beide partijen beschuldigen elkaar over en weer van het aanwakkeren van de onrust op vrijdag. De Israëlische ambassadeur bij de Verenigde Naties heeft Hamas aangewezen als de aanstichter van de ongeregeldheden. 

Volgens het Israëlische leger gebruikt Hamas de demonstratie om Israël aan te kunnen vallen en onrust in het gebied te creëren. 

De Palestijnse president zei op zijn beurt dat de Israëlische autoriteiten "volkomen schuldig zijn" voor de dodelijke slachtoffers.