De Amerikaanse president Donald Trump heeft via Twitter gedreigd om de geldkraan naar de Palestijnse Autoriteit (PA) stop te zetten. Zolang ze niet meewerken aan het bewerkstelligen van vrede met Israël wil Trump geen "honderden miljoenen betalen aan de Palestijnen."

Dinsdag kondigde de VS aan ruim 211 miljoen euro aan hulp aan Pakistan in te trekken omdat het land volgens Washington niet volledige meewerkt aan de strijd tegen terrorisme.

"Pakistan is niet het enige land waar we miljarden dollars aan betalen voor niets. Zo geven we jaarlijks veel geld aan de Palestijnen maar krijgen daar geen waardering of respect voor terug", aldus Trump.

Trump en de Verenigde Staten riepen bij de Palestijnen veel weerstand op door Jeruzalem uit te roepen als hoofdstad van Israël. "We hebben Jeruzalem, het lastigste punt, van tafel geschoven maar we moeten nu gaan praten over vrede. De Palestijnen willen dat niet meer. Waarom zouden wij dan in de toekomst zoveel geld aan hen spenderen?"

Trump verklaart dat VS Jeruzalem voortaan als hoofdstad Israël ziet
58
Trump verklaart dat VS Jeruzalem voortaan als hoofdstad Israël ziet

Wet

Het Israëlische parlement keurde dinsdag een wetsvoorstel goed dat het moeilijker maakt om delen van Jeruzalem af te staan na een vredesovereenkomst met de Palestijnen. De Palestijnen veroordelen dat nieuwe wetsvoorstel omdat het iedere kans ondermijnt om de vredesbesprekingen te hervatten.

De Palestijnen willen van Oost-Jeruzalem de hoofdstad maken van hun staat op de bezette Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook.