Bij nieuwe rellen tussen duizenden Palestijnen en Israëlische veiligheidstroepen in de Gazastrook zijn vrijdag twee demonstranten om het leven gekomen. Tientallen anderen raakten gewond. 
 

Het regionaal ministerie van Gezondheidszorg liet weten dat de onrust in Gaza weer oplaaide na het islamitisch vrijdaggebed. 

Volgens het Israëlische leger bekogelden ongeveer tweeduizend Palestijnse betogers de Israëlische soldaten bij de grens met stenen, en rolden ze ook brandende autobanden in hun richting. Als reactie daarop werd het vuur geopend op de aanstichters van de ongeregeldheden.

Het Palestijnse ministerie van Gezondheid spreekt over veertig gewonden. De helft van hen zou zijn geraakt met echte kogels, de rest met rubberkogels. 

Jeruzalem

De rellen zijn het gevolg van de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël door de Amerikaanse president Donald Trump, eerder deze maand. Een als kerstman verklede demonstrant schilderde de Amerikaanse president vrijdag af als "idioot" en "lafaard." Hij liep verwondingen op doordat hij zich te dicht bij de grensafscheiding waagde.

Ook op de bezette Westelijke Jordaanoever was het op tal van plaatsen onrustig. Onder meer in Betlehem, waar naar schatting 1700 Palestijnen protesteerden. Zij gooiden met molotovcocktails en stenen naar Israëlische militairen.
 

Twee doden bij nieuwe rellen tussen Palestijnen en Israël
59
Twee doden bij nieuwe rellen tussen Palestijnen en Israël