De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël door de Verenigde Staten afgewezen. Met 128 tegen negen stemmen werd een resolutie daarover aangenomen.

De resolutie, waar Nederland voor stemde, stelt dat de Amerikanen hun besluit moeten terugdraaien.

Er waren 35 onthoudingen, onder meer van Canada, Argentinië en Australië. Daarnaast stemden 21 lidstaten niet. Mogelijk komt dit door het dreigement van de Amerikaanse president Donald Trump om de financiële steun aan landen die voor de resolutie zouden stemmen, stop te zetten.

De resolutie is volkenrechtelijk gezien niet bindend. De uitkomst is vooral symbolisch een teken aan de wand. Eenzelfde resolutie kon vorige week in de Veiligheidsraad rekenen op het veto van de Amerikanen. De andere veertien lidstaten stemden wel voor.

Applaus na aanname VN-resolutie tegen Jeruzalem-besluit VS
44
Applaus na aanname VN-resolutie tegen Jeruzalem-besluit VS

Overwinning

De Palestijnse president Mahmoud Abbas is zeer tevreden met de uitslag van de stemming in New York. Hij noemt het "een overwinning voor de Palestijnen", aldus zijn woordvoerder.

Onder de tegenstemmers zijn onder meer Israël, de Verenigde Staten, Guatemala en enkele eilandstaten zoals Nauru in Micronesië.

De Israëlische regering verwerpt de uitkomst van de stemming. Het kabinet noemt de stemming in de Verenigde Naties ''een absurd theater". In een schriftelijke verklaring bedankt de Israëlische president Benjamin Netanyahu zijn Amerikaanse ambtsgenoot voor zijn standpunt in het conflict. 

Erkenning

Trump maakte begin deze maand bekend Jeruzalem voortaan te erkennen als hoofdstad van Israël. Zijn besluit werd door wereldleiders veroordeeld, wel in het Midden-Oosten als in Europa. Zelfs bondgenoten waarschuwden dat de beslissing een golf van woede en agressie zou opwekken in Israël.

Sinds het besluit van Trump zijn wereldwijd vele duizenden mensen de straat opgegaan om er tegen te prosteren. Bij rellen tussen Palestijnen en Israël raakten honderden mensen gewond. Ook kwamen daar meerdere mensen om het leven.

Trump verklaart dat VS Jeruzalem voortaan als hoofdstad Israël ziet
58
Trump verklaart dat VS Jeruzalem voortaan als hoofdstad Israël ziet