Militante Palestijnen hebben zondag vanuit de Gazastrook opnieuw twee raketten afgevuurd op Israël. De projectielen sloegen in bij nederzettingen in het zuiden van het land. 

Volgens de politie zijn er bij het inslaan van de raketten geen gewonden gevallen.

Sinds het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël zijn de beschietingen vanuit Gaza hervat. Met regelmaat slaan er aan de andere kant van de grens raketten in, vooralsnog zonder slachtoffers te maken.

De leider van de radicaal-islamitische verzetsbeweging Hamas heeft in de kwestie Jeruzalem opgeroepen tot een nieuwe opstand. Sinds de erkenning van de Verenigde Staten zijn vele mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen het besluit.

Verenigde Naties

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties stemt maandag over een ontwerpresolutie waarin staat dat besluiten over de status van Jeruzalem niet rechtsgeldig zijn en dienen te worden ingetrokken. Dat hebben diplomaten zondag gezegd naar aanleiding van het Amerikaanse besluit over de stad.

Egypte heeft de tekst, die op een pagina past, opgesteld en onder de vijftien leden van de raad verspreid. De Verenigde Staten en Trump worden niet specifiek genoemd. Diplomaten zeiden dat de resolutie brede steun geniet, maar dat Washington vermoedelijk gebruikt maakt van zijn vetorecht.