Tienduizenden Indonesische moslims hebben zondag een protestmars gehouden in de Indonesische hoofdstad Jakarta. Ze maken bezwaar tegen de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël door de Verenigde Staten.

De demonstratie, die werd georganiseerd door verschillende islamitische organisaties, trok volgens een schatting van de politie tachtigduizend deelnemers. Zij liepen van de grootste moskee in Jakarta naar een plein in de stad.

De autoriteiten brachten twintigduizend politieagenten en militairen op de been om de mars in goede banen te leiden. Vooral de Amerikaanse ambassade werd extra beveiligd, maar hoewel zich daar een flinke meningte verzamelde, bleven de protesten vreedzaam. 

"We sporen alle landen aan om het eenzijdige en illegale besluit van president Donald Trump om Jeruzalem de hoofdstad van Israël te maken te verwerpen", zei Anwar Abbas, voorzitter van islamitische koepelorganisatie de Ulema-raad in een toespraak tot de betogers. "We sporen het hele Indonesische volk aan om Amerikaanse en Israëlische producten in dit land te boycotten als Trump zijn actie niet terugdraait."

Hoofdstad

De status van Jeruzalem geldt als een van de grootste obstakels voor de vrede tussen Israël en de Palestijnen. De stad wordt door joden, moslims en christenen beschouwd als heilig. Oost-Jeruzalem, dat de Palestijnen zien als hoofdstad van een toekomstige onafhankelijke Palestijnse staat, werd in 1967 ingenomen door Israël tijdens de Zesdaagse Oorlog. Die verovering werd internationaal niet erkend, tot het besluit van Trump, begin deze maand.

Massale demonstratie Jakarta om Jeruzalem-besluit Trump
52
Massale demonstratie Jakarta om Jeruzalem-besluit Trump