Door Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook zijn zaterdag twee strijders van Hamas om het leven gekomen, heeft een zegsman bij de militante Palestijnse meegedeeld. 

Volgens Israël werden twee werkplaatsen waar wapens werden gebouwd, een opslagplaats voor wapens en een militair gebouw bestookt. De aanvallen waren een antwoord op raketbeschietingen vanuit de Gazastrook op steden in Israël op vrijdag.

Palestijnse groepen hadden vrijdag een ''Dag der Woede'' uitgeroepen als reactie op het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen. Sinds de erkenning woensdag is het zeer onrustig in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever.

Bij botsingen met Israëlische militairen aan de grens met Gaza waren vrijdag ook al twee Palestijnen omgekomen. Op de bezette Westelijke Jordaanoever vielen tientallen gewonden.

​Hoofdstad

De Israëliërs beschouwen heel Jeruzalem als hun hoofdstad. Ook voor de Palestijnen is de stad belangrijk. Zij zien Jeruzalem als de hoofdstad van hun toekomstige eigen staat. De stad staat centraal in het conflict tussen Israël en de Palestijnen en speelt daarom een cruciale rol in het bereiken van een vredesakkoord.