De Palestijnse toponderhandelaar Saeb Erekat heeft vrijdagavond laten weten dat de Palestijnen geen woord meer willen wisselen met de Amerikanen als de Amerikaanse president Trump niet eerst terugkomt op zijn besluit Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen.

Erekat zei volgens de Arabische zender Al-Jazeera ook dat de Palestijnse Autoriteit alle opties openhoudt bij het bepalen van een tegenreactie op de aankondiging van Trump.

Duizenden Palestijnen, moslims en arabieren gingen vrijdag de straat op vanwege de door Hamas uitgeroepen 'Dag der Woede', waarmee ze reageerden op het besluit van de VS om Jeruzalem officieel als hoofdstad van Israël te accepteren. Israëlische militairen schoten bij de rellen twee Palestijnse betogers dood. 

Palestijnen opnieuw slaags met Israëlische politie in Bethlehem
44
Palestijnen opnieuw slaags met Israëlische politie in Bethlehem

Raket

Volgens de krant Haaretz heeft de Israëlische luchtafweer vrijdagavond een raket neergehaald die was afgevuurd vanuit de Gazastrook richting de steden Ashkelon en Sderot, waar de sirenes begonnen te loeien. Vlak daarna volgde nog een lancering, maar dit projectiel haalde het grondgebied van Israël niet.

Het Israëlisch leger voerde een vergeldingsactie uit. Een woordvoerder vertelde dat gevechtsvliegtuigen een opleidingskamp van de radicaal-islamitische verzetsbeweging Hamas en wapenopslagplaats hebben bestookt. Volgens het Palestijns ministerie van Gezondheidszorg zijn zeker 25 mensen gewond geraakt, onder wie zes kinderen

Vanuit de Gazastrook zijn sinds woensdag al vijf raketten afgevuurd op Israël. Donderdag schoten onbekenden vanuit de Gazastrook drie raketten af, maar twee kwamen in de strook zelf neer. Ook toen reageerden de Israëlische strijdkrachten met beschietingen van twee doelen in de Gazastrook.

Veiligheidsraad

De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Nikki Haley, verdedigde vrijdag in de Veiligheidsraad het besluit van Trump om Jeruzalem als hoofdstad te erkennen. "De Verenigde Staten laten zich leiden door het doel dat er vrede komt", aldus Haley.

Die gedachte druist in tegen het beleid van de VN dat gericht is op een 'tweestatenoplossing' voor Israëli's en Palestijnen. Trump lijkt de Israëlische bezetting en annexatie van het oosten van de stad te belonen. Dat betekent dat Washington nu ook heel openlijk de kant van Israël kiest in wat de VN het vredesproces noemen. Maar Haley weersprak dat in de spoedzitting van de raad.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas gelooft daar niets van en zei vrijdag dat de VS niet langer kunnen deelnemen aan het vredesproces. 

Intifada

Met zijn besluit maakte Trump een einde aan een status quo die zijn voorgangers meer dan twee decennia in stand hielden. De vorige 'intifada's' tussen Israël en de Palestijnen vonden plaats eind jaren tachtig en tussen 2000 en 2005. In de strijd werden duizenden Palestijnen en meer dan duizend Israëlische soldaten gedood.