De Palestijnse beweging Hamas heeft donderdag opgroepen tot een nieuwe opstand tegen Israël nu de Verenigde Staten Jeruzalem als hoofdstad van Israël hebben uitgeroepen.

"We moeten werken aan een nieuwe intifada tegenover de zionistische vijand", aldus Hamas-leider Ismail Haniyeh tijdens een speech in Gaza.

Haniyeh dringt er bij Palestijnen, moslims en arabieren op aan om vrijdag de straat op te gaan om tegen de beslissing van de VS te protesteren en hij noemt vrijdag de "dag van de woede". "Laat 8 december de eerste dag van de intifada tegen de bezetter zijn."

Woensdagavond (Nederlandse tijd) riep de Amerikaanse president Donald Trump Jeruzalem officiëel uit tot hoofdstad van Israël.  "Andere presidenten hebben het beloofd, maar nooit gedaan. Vandaag los ik mijn belofte in", zegt Trump. "Het is logisch dat wij de stad die Israël zelf als hoofdstad ziet, erkennen als hoofdstad."

Trump verklaart dat VS Jeruzalem voortaan als hoofdstad Israël ziet
58
Trump verklaart dat VS Jeruzalem voortaan als hoofdstad Israël ziet

Protest

Verschillende Palestijnse religieuze en seculiere groeperingen riepen in een reactie inwoners op om donderdag het werk neer te leggen en te gaan protesteren.

Op verschillende plekken binnen en buiten Israël en de Palestijnse gebieden gingen woensdag al betogers de straat op. Zo werd er door enkele honderden mensen gedemonstreerd bij het Amerikaanse consulaat in de Turkse hoofdstad Ankara.

Protest tegen erkenning Jeruzalem als hoofdstad Israël

Vrede

Jeruzalem is in de ogen van de wereldgemeenschap al zeventig jaar een aparte plaats die een cruciale rol zou moeten spelen bij het bereiken van vrede tussen de Israëli's en Palestijnen. Lange tijd wilden de VN een internationaal bestuur voor Jeruzalem.

Het Arabische oosten van de stad is echter in 1967 door Israël bezet en vervolgens geannexeerd. De VN eisen dat de bezetters vertrekken en onderhandelen over vrede tussen een Joodse een Palestijnse staat. De erkenning door Washington van deels bezet Jeruzalem als Israëlische hoofdstad, is volgens waarnemers funest voor het streven naar een 'tweestatenoplossing''.