Palestijnse religieuze en seculiere groeperingen hebben inwoners opgeroepen om donderdag het werk neer te leggen en te gaan protesteren. De oproep is een reactie op het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen, dat woensdag werd aangekondigd.

Het Palestijnse ministerie voor onderwijs heeft donderdag tot vrije dag bestempeld. Leraren en studenten wordt opgedragen deel te nemen aan de protesten in de Gazastrook, de Westelijke Jordaanoever en in delen van Jeruzalem.

Op verschillende plekken binnen en buiten Israël en de Palestijnse gebieden gingen woensdag al betogers de straat op. Zo werd er door enkele honderden mensen gedemonstreerd bij het Amerikaanse consulaat in de Turkse hoofdstad Ankara.

Persbureau Reuters meldt donderdag op basis van interne documenten dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken Israël heeft verzocht vreugdevolle officiële reacties op het besluit te temperen. Het ministerie schrijft maatschappelijke onrust te verwachten en zich nog te beraden op eventuele gevolgen voor de veiligheid van Amerikaans personeel in het buitenland.

Het ministerie heeft Amerikaanse diplomaten in Israël en de EU geadviseerd om te benadrukken dat de "definitieve status" van Jeruzalem nog steeds een belangrijk onderwerp van toekomstige vredesgesprekken zal zijn, en dat Israël en de Palestijnen daar gezamenlijk uit moeten komen.

Felle kritiek 

Mahmoud Abbas, de president van de Palestijnen, heeft in een reactie op het Amerikaanse besluit gezegd dat Jeruzalem de "eeuwige hoofdstad van de Palestijnse staat" is. Hij zegt ook dat deze beslissing het einde is van de rol van de VS als bemiddelaar tussen de Palestijnen en Israël.

In de rest van de Arabische wereld werd het Amerikaanse besluit ook met woede ontvangen. Jordanië noemt het "onwettig" en Qatar betitelt het als de "doodsteek voor de vrede". Libanon, Egypte, Saudi-Arabië en Turkije tekenden fel protest aan. Iran deed dat ook en greep de gelegenheid bovendien aan om uit te halen naar aartsvijand Saudi-Arabië, dat beter geld had kunnen uitgeven aan de Palestijnen dan aan "terrorisme en extremisme".

Protest tegen erkenning Jeruzalem als hoofdstad Israël

'Onverstandig'

De Europese Unie en verschillende EU-lidstaten tonen zich ook kritisch. De Nederlandse minister Halbe Zijlstra (Buitenlandse Zaken) noemde het besluit om Jeruzalem te erkennen woensdag op voorhand "onverstandig en contraproductief".

De VN-Veiligheidsraad heeft aangekondigd vrijdag bijeen te komen voor een vergadering over het Amerikaanse besluit. Acht van de vijftien leden, waaronder Frankrijk, Egypte en Groot-Brittannië, hebben aangedrongen op die bijeenkomst.