Meer dan honderd Palestijnen zijn donderdag gewond geraakt bij een stormloop naar de al-Aqsa-moskee bij de Tempelberg in Jeruzalem, nadat Israël eerder alle veiligheidsvoorzieningen op de heilige plaats heeft verwijderd. 

De moskeebezoekers raakten gewond toen ze botsten met Israëlische politie. Agenten zouden rubberen kogels, traangas en wapenstokken hebben gebruikt. Op videobeelden in het bezit van de Israëlische krant Haaretz is te zien hoe de Israëlische politie vanaf daken stungranaten in de paniekerige menigte in een smalle straat gooit.

Palestijnse media maken melding van meer dan honderd gewonden.

Israël had na de aanslag op politieagenten op 14 juli nieuwe veiligheidsvoorzieningen zoals detectiepoortjes voor moslimgelovigen ingevoerd. Donderdag zijn de camera's ontmanteld en poortjes verwijderd. Voor naar schatting honderdduizend mensen was dat het een sein om naar de moskee te gaan.

Protesten

Door de grote toeloop en de dreigende sfeer werd een van de toegangen naar de moskee tijdelijk gesloten. Dat leidde tot nieuwe commotie, het gooien van stenen naar de politie en andere chaotische toestanden. Een aantal jonge mannen klom op het dak van de moskee om Palestijnse vlaggen op te hangen. De politie haalde die snel weg.

De Palestijnen protesteerden eerder tegen de veiligheidsmaatregelen omdat ze dit zagen als een poging van Israël meer controle over het heiligdom te krijgen. Veel moslims konden de afgelopen twee weken geen gebruik maken van de moskee. Donderdag werd opgeroepen om weer massaal naar de moskee te gaan voor een gebed. 

Bij eerdere protesten kwamen vier Palestijnen om en raakten er honderden gewond.

Duizenden mensen rennen naar al-Aqsa-moskee Jeruzalem
57
Duizenden mensen rennen naar al-Aqsa-moskee Jeruzalem