Zestien Palestijnen zijn dinsdagavond in Jeruzalem gewond geraakt tijdens botsingen met de politie. Hoewel Israël de omstreden metaaldetectoren bij de ingang van de Tempelberg heeft weggehaald, is het nog steeds onrustig in het gebied.

​Drie mensen zijn ernstig gewond, meldt de Palestijnse hulporganisatie Rode Halve Maan woensdag.

Net als in de afgelopen dagen hebben duizenden moslims dinsdag gebeden in de straten van de oude stad (foto). Na het avondgebed ontstond onrust en kwam het tot nieuwe rellen en botsingen met de Israëlische politie.

Meerdere Palestijnse vertegenwoordigers riepen dinsdagavond in Ramallah op tot een escalatie van de protesten.

Maatregelen

Israël had na een aanslag op politieagenten op 14 juli veiligheidsmaatregelen voor islamitische gelovigen ingevoerd op het islamitische Verheven Heiligdom of de Tempelberg. De Palestijnen protesteerden hiertegen omdat ze dit zagen als een poging van Israël meer controle over het heiligdom te krijgen.

Israël haalde de metaaldetectoren dinsdag weer weg, nadat bij rellen vier Palestijnen waren gedood en honderden gewond raakten. In plaats daarvan zullen andere moderne veiligheidsmaatregelen worden ingevoerd, zei de Israëlische regering. Maar de Palestijnen verwerpen die ook.

Rellen en onrust na de aanslag zorgden voor een van de bloedigste taferelen in jaren. Bij demonstraties zijn een onbekend aantal doden en gewonden gevallen.