Bij een schietpartij in de Israëlische ambassade in de Jordaanse hoofdstad Amman zijn zondag twee mensen om het leven gekomen. Twee anderen, onder wie een Israëlische medewerker van de ambassade, raakten gewond.

Twee Jordaanse medewerkers van een meubelbedrijf waren zondag in de ambassade om meubilair te vervangen. Eén van de mannen werd doodgeschoten, nadat hij een beveiliger met een schroevendraaier verwondde.

De andere Jordaniër werd gewond overgebracht naar het ziekenhuis, evenals de Israëlische beveiliger. De Jordaanse eigenaar van het pand waar de ambassade in is gevestigd kwam om het leven.

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat de beveiliger lichtgewond is en benadrukt dat hij volgens het Verdrag van Wenen recht heeft op diplomatieke immuniteit. Hiermee reageren de autoriteiten, die eerder niet op de kwestie wilden reageren, op de wens van Jordanië om de beveiliger te verhoren.

De politie heeft de zwaarbewaakte ambassade, die in een welvarend gedeelte van Amman ligt, afgegrendeld. Volgens de BBC is het ambassadepersoneel geëvacueerd.

Tempelberg

Het besluit van Israël om verscherpte veiligheidsmaatregelen in te stellen op de Tempelberg in Jeruzalem, nadat twee Israëlische agenten werden gedood door een groep Palestijnen, leidde deze week ook tot woede in Jordanië.

Jordaanse autoriteiten riepen Israël op om de geplaatste metaaldetectoren buiten de Al-Asqa-moskee te verwijderen. Het islamitische heiligdom is onderdeel van de gebieden die Israël sinds 1967 bezet houdt.

In Amman gingen vrijdag duizenden Jordaniërs de straat op om te protesteren tegen de maatregelen. Velen van de zeven miljoen Jordaanse inwoners zijn van Palestijnse afkomst.

Arrestaties

Het geschil tussen Israël en Palestijnen over de toegang tot de Tempelberg heeft voor de bloedigste taferelen in jaren gezorgd.

Bij een aanslag op Joodse kolonisten in bezet Palestijns gebied vielen nog drie doden onder Israëli's.

Israëlische soldaten pakten op de bezette Westelijke Jordaanoever in de nacht van zaterdag op zondag 25 Palestijnen op. Een legerwoordvoerder zei dat negen arrestanten lid zijn van de radicale soennitische beweging Hamas.