De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt maandag bijeen om te praten over de situatie in Jeruzalem, waar het geschil tussen Israël en Palestijnen over de toegang tot de Tempelberg voor de bloedigste taferelen in jaren heeft gezorgd.

Zweden, Egypte en Frankrijk hebben volgens diplomaten om spoedberaad gevraagd.

"We moeten dringend bespreken hoe we de roep om de-escalatie in Jeruzalem kunnen steunen", zei de Zweedse VN-ambassadeur Carl Skau zaterdag. De spanningen in het gebied staan op scherp sinds Israël nieuwe veiligheidsmaatregelen heeft ingesteld. Zo mogen mannen onder de vijftig jaar niet meer het vrijdaggebed bijwonen in de Oude Stad.

Wat is er in Jeruzalem aan de hand?

  • Twee Israëlische agenten werden op de Tempelberg gedood door een groep Palestijnen.
  • Israël besloot rondom de heilige berg verscherpte veiligheidsmaatregelen in te stellen.
  • Palestijnen zijn het daar niet mee eens en hebben alle contacten met Israël opgeschort.

​Een woordvoerder van de Israëlische regering zei tegen NU.nl dat de maatregel alleen van toepassing is voor mensen die het vrijdaggebed in de al-Aqsa-moskee willen bijwonen. Het is niet toegespitst op mensen met een bepaalde religie, maar "het is duidelijk dat alleen moslims bidden in de moskee, dus in de praktijk geldt het voor hen".

Generaal-majoor Yoav Mordechai bood zaterdagavond enig perspectief door op de website Ynet te zeggen dat er bereidheid bestaat de omstreden metaaldetectoren weg te halen zolang het alternatief maar garandeert dat er geen volgende aanslag plaatsvindt. Israël Radio meldde dat de verantwoordelijke ministers zondag vergaderen over de veiligheidsmaatregelen op en rond de Tempelberg.

Westelijke Jordaanoever

Israël dirigeerde eerder op de dag extra troepen naar de bezette Westelijke Jordaanoever. Een legerwoordvoerder zei dat een inval is gedaan in het huis van de Palestijn die vrijdagavond drie Israëlische burgers doodstak, terwijl die zaten te eten.

De dader werd door militairen neergeschoten en ter behandeling naar een ziekenhuis gebracht. De aanval "voor God, zijn profeet en de Al-Aqsa-moskee" had hij via Facebook aangekondigd ervan uitgaande dat hij het er niet levend vanaf zou brengen.

Ook kwamen vrijdag drie Palestijnen om het leven bij demonstraties in Oost-Jeruzalem. Het Palestijns ministerie van Gezondheidszorg maakte bekend dat zaterdag buiten Jeruzalem tijdens een confrontatie nog een Palestijn om het leven is gekomen. Details werden niet gegeven. Het dodental kwam daarmee op zeven in twee dagen.