Bij nieuwe ongeregeldheden op de Tempelberg in Jeruzalem zijn in de nacht van dinsdag op woensdag zeker zestien gewonden gevallen. De onrust is het gevolg van de verscherpte veiligheidscontroles voor moslims, die Israël vorige week na een aanslag heeft ingesteld.

De slachtoffers zijn veertien Palestijnen en twee Israëlische politiemensen.

De agenten werden bekogeld met stenen en Molotov-cocktails, aldus een woordvoerder van de politie. Een van de Palestijnse slachtoffers raakte zwaargewond toen hij werd geraakt door rubberen kogels. In de nacht van maandag op dinsdag vielen al zeker vijftig gewonden door rellen op de berg. 

De Tempelberg met de Klaagmuur en de al-Aqsa-moskee is een heilige plaats voor Joden en moslims. Vrijdag brachten drie Palestijnen bij een van de ingangen twee Israëliërs om het leven. De drie werden daarna doodgeschoten door de politie.

De strijd om bezoekersrechten, over wie de heuvel op mag om te bidden, heeft in het verleden geregeld tot spanningen en geweld geleid. Vertegenwoordigers van de Palestijnen hebben herhaaldelijk de vrees geuit dat Israël geleidelijk de controle over de Tempelberg wil overnemen.