Nederland heeft bij Israël ernstig geprotesteerd tegen de sloop van een stroomvoorziening voor Palestijnen die deels was betaald met Nederlands geld. Het gaat om zonnepanelen voor het dorp Jubbet adh Dhib op de Westelijke Jordaanoever.

Nederland heeft bij de Israëlische autoriteiten aangedrongen op teruggave van de goederen, bevestigen het ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking vrijdag berichtgeving van het AD. Zij bekijken de precieze schade en welke volgende stappen genomen kunnen worden.

Nederland had een half miljoen euro bijgedragen aan het project van Comet-me, een Israëlische organisatie die energie- en watersystemen opzet voor Palestijnse gemeenschappen op de Westelijke Jordaanoever.

Volgens de Israëlische autoriteiten waren de zonnepanelen illegaal aangelegd, waarna deze 96 panelen woensdagochtend (lokale tijd) in beslag werden genomen. De schade wordt door de organisatie geraamd op zo'n 40.000 euro, maar dat is volgens Comet-me niet met zekerheid te zeggen omdat ze de panelen niet kunnen controleren.

"De Israëlische soldaten probeerden ook de batterijen weg te slepen, maar die waren blijkbaar te zwaar. Ze zijn wel beschadigd", zegt Tamar Cohen van Comet-me tegen de krant. Het komt vaker voor dat Palestijnse nederzettingen worden ontruimt. "Maar dat gaat altijd eerst via de rechtbank en dan kunnen wij procederen. Dit is de eerste keer dat de soldaten onaangekondigd spullen in beslag namen", aldus Cohen.