Trump drong bij Golfstaten aan op verbreken betrekkingen met Qatar

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag gezegd dat hij bij de Golfstaten aandrong op het aanpakken van Qatar. Volgens Trump financiert het land terrorisme "op een zeer hoog niveau" en is het tijd voor actie.

Trump zei dat hij daar tijdens een recente bijeenkomst in Riyad in Saudi-Arabië met leiders in de regio over sprak en tot een gezamenlijk besluit kwam.

Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en Bahrein verbraken deze week de betrekkingen met het land. Zij beschuldigen de regering in Doha er al langer van aan te sturen bij Iran en instabiliteit te veroorzaken in de regio.

''Wij moesten een besluit nemen; kiezen we de makkelijke weg of ondernemen wij eindelijk een harde maar noodzakelijke actie. Wij moeten het financieren van terrorisme stoppen. Ik besloot dat de tijd gekomen was Qatar te vertellen hieraan een eind te maken'', zei Trump.

De harde lijn van de president steekt af tegen de koers van zijn minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson, die alle partijen maande de crisis te bezweren. De bewindsman zei dat de vervoers- en handelsblokkade gewone mensen in Qatar begint te treffen, het zakenverkeer belemmert en op termijn de Amerikaanse strijd tegen de groep Islamitische Staat in de wielen kan rijden. In Qatar ligt een belangrijke Amerikaanse militaire basis.

Ontkenning

Qatar, waar ook de nieuwszender Al Jazeera is gevestigd die met zijn berichtgeving vaak de woede wekt van Arabische machthebbers, ontkent extremisten te ondersteunen. Het zegt juist de terreurdreiging te verminderen door groepen te steunen die armoede bestrijden en politieke hervormingen nastreven. 

De minister van Buitenlandse Zaken van Qatar beschuldigde de Arabische buurlanden en anderen van ''duidelijke schendingen van het volkenrecht en het internationale humanitaire recht''.

Lees meer over:

Strijd om Tempelberg

Strijd om Tempelberg
Om de Tempelberg in Oost-Jeruzalem is immer strijd tussen Israël en de Palestijnen.

Onrust in Jeruzalem

Onrust in Jeruzalem
Jeruzalem is momenteel bijna dagelijks toneel van geweld.

Gaza-oorlog 2014

Gaza-oorlog 2014
Na de Gaza-oorlog die deze zomer uitbrak, brak er voor zowel Israël als de Palestijnen en relatief rustige, maar onzekere tijd aan.

NUwerk

Tip de redactie