Palestijnse gevangenen beëindigen hongerstaking

Honderden Palestijnse gevangenen in Israëlische gevangenissen hebben zaterdag na veertig dagen hun hongerstaking beëindigd. Dat melden de Israëlische gevangenisdienst en een Palestijse overheidsfunctionaris.

Ongeveer elfhonderd gevangenen deden aanvankelijk mee met de hongerstaking, die op 17 april begon en tot spanningen leidden tussen Israël en de Palestijnen.

Op de bezette Westelijke Jordaanoever en langs de grens tussen Israël en de Gazastrook werd geprotesteerd uit solidariteit met de gevangenen.

Ruim achthonderd gevangenen die in hongerstaking waren, beëindigden zaterdag hun actie. Zij protesteerden tegen de in hun ogen slechte omstandigheden in de gevangenissen in Israël.

Tegemoetkomen

Na onderhandelingen tussen de Israëlische gevangenisautoriteiten, het Internationale Rode Kruis en de Palestijnse Autoriteit is overeengekomen dat Israël de gevangenen op enkele punten tegemoetkomt.

Issa Karaka, voorzitter Gevangeniswezen bij de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO), bevestigde dat de gevangenen besloten hadden om weer te gaan eten.

Woensdag drong de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Zeid Ra'ad al-Hussein, er nog bij Israël op aan om de omstandigheden voor Palestijnen in Israëlische gevangenissen te verbeteren.

Familiebezoek

Karaka noch de Israëlische gevangenisdienst maakte verdere details van de overeenkomst bekend. De gevangenisdienst meldde echter dat een tweede maandelijks familiebezoek weer zou worden ingevoerd nadat het in verleden was geschrapt.

Tot de staking was opgeroepen door Marwan Barghouti, de hooggeplaatstste gevangene in Israël, om te protesteren tegen eenzame opsluiting en de Israëlische praktijken om mensen zonder enige vorm van proces gevangen te zetten. Volgens Israël is dat nodig om aanslagen te voorkomen en om veiligheidsbronnen te beschermen.

Barghouti, een van de leiders binnen de Fatah-beweging van de Palestijnse president Mahmoud Abbas, is in 2004 veroordeeld tot vijf keer levenslang voor de moord op Israëliers tijdens de Tweede Intifada. Peilingen laten zien dat veel Palestijnen Barghouti als de volgende president willen.

Strijd om Tempelberg

Strijd om Tempelberg
Om de Tempelberg in Oost-Jeruzalem is immer strijd tussen Israël en de Palestijnen.

Onrust in Jeruzalem

Onrust in Jeruzalem
Jeruzalem is momenteel bijna dagelijks toneel van geweld.

Gaza-oorlog 2014

Gaza-oorlog 2014
Na de Gaza-oorlog die deze zomer uitbrak, brak er voor zowel Israël als de Palestijnen en relatief rustige, maar onzekere tijd aan.

NUwerk

Tip de redactie