De radicaal-islamistische Palestijnse beweging Hamas zal zijn houding jegens Israël versoepelen en roept niet langer op tot de vernietiging van de staat. Dat staat in een beleidsdocument, dat maandagavond verscheen.

De toon is op meerdere punten anders dan het orginele handvest dat sinds de oprichting in 1988 gold. Hamas-leider Khaled Meshaal presenteerde het document maandag. "Hamas streeft nog steeds naar een onafhankelijk Palestina maar is wel bereid om de grenzen van 1967 te ondersteunen, zonder dat het Israël erkent of enige rechten toekent", aldus Meshaal die doelde op een Palestijne overgansstaat langs de grenzen van 1967. 

Toen veroverde Israël Gaza, de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem. Israël trok zich in 2005 terug uit Gaza. Hamas schrijft in het vernieuwde document dat het akkoord gaat met deze overgangsstaat. 

Met het herziene politieke document wil Hamas een betere relatie opbouwen met Egypte en de Arabische Golfstaten. Ook met de westerse landen wil Hamas betere betrekkingen.

Moslimbroederschap

Het conflict met Israël wordt nu met mildere, politieke termen beschreven: Hamas komt in opstand tegen de "bezetting van Palestijns grondgebied" en roept niet langer op tot de vernietiging van Israël. Bij de oprichting van de organisatie 29 jaar geleden werd de bevrijding van Palestina juist als religieuze strijd omschreven.

Hamas ontstond toen als Palestijnse afsplitsing van de Moslimbroederschap, die in de Arabische Golfstaten en Egypte als terroristische beweging wordt gezien. In het nieuwe beleidsdocument neemt Hamas afstand van de Moslimbroederschap.

Verzet

Verder wordt de gewapende strijd tegen de bezetting van Palestijns grondgebied niet afgezworen, al kan verzet tegen de Israëlische staat nu ook zonder geweld worden gevoerd.

Israël is niet overtuigd van deze mildere toon in het beleidsdocument. "Hamas probeert de wereld om de tuin te leiden, maar dat zal niet lukken", liet een woordvoerder van premier Benjamin Netanyahu weten.