Arabische Liga benadrukt tweestatenoplossing Israël-Palestina

De Arabische Liga benadrukt dat de enige oplossing voor het conflict tussen Israël en de Palestijnen een tweestatenoplossing is.

Dat stelt de secretaris-generaal Ahmed Aboul Gheit donderdag tijdens een ontmoeting met António Guterres, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties.

Het conflict kan volgens Gheit alleen worden opgelost als er een "rechtvaardige regeling komt waarin er een Palestijnse staat, met als hoofdstad Jeruzalem, mogelijk is. Deze regeling moet gebaseerd zjin op de grenzen zoals die in 1967 zijn vastgelegd."

Gheit reageert hiermee op het nieuws van woensdag dat de Amerikaanse regering afstand neemt van het idee van een Palestijnse staat. Het is voor het eerst in een halve eeuw dat de Verenigde Staten deze oplossing niet langer verdedigen. De Amerikaanse president Donald Trump is voor een einde van het conflict tussen Israël en Palestina, maar hij wil beide partijen niets opleggen.

In januari pleitten nog zo'n zeventig landen tijdens een vredesconferentie in Parijs voor een tweestatenoplossing. Een dergelijke oplossing, waarbij Palestina wordt erkend als staat naast Israël, is voor veel deelnemers van de conferentie de enige oplossing voor het slepende conflict in het Midden-Oosten.

Strijd om Tempelberg

Strijd om Tempelberg
Om de Tempelberg in Oost-Jeruzalem is immer strijd tussen Israël en de Palestijnen.

Onrust in Jeruzalem

Onrust in Jeruzalem
Jeruzalem is momenteel bijna dagelijks toneel van geweld.

Gaza-oorlog 2014

Gaza-oorlog 2014
Na de Gaza-oorlog die deze zomer uitbrak, brak er voor zowel Israël als de Palestijnen en relatief rustige, maar onzekere tijd aan.
Tip de redactie