Zo'n zeventig landen zijn zondag vertegenwoordigd op een vredesconferentie in Parijs om te spreken over een oplossing voor het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Ze pleiten voor een tweestatenoplossing.

In een conceptverklaring roepen ze Israël en Palestina op zich in te zetten voor een tweestatenoplossing en functionarissen die daartegen zijn af te wijzen. Ook wordt aan beide partijen gevraagd om geen stappen te ondernemen die afbreuk kunnen doen aan het resultaat van vredesonderhandelingen.

Op de conferentie in Frankrijk zijn geen vertegenwoordigers van Israël of Palestina aanwezig. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu noemde de conferentie "rigide" en "nutteloos".

Het wordt vooral gezien als een goed moment voor mogendheden om een signaal af te geven aan toekomstig president Donald Trump van de Verenigde Staten.

Vorige week zijn er geruchten ontstaan over plannen van Trump voor het verhuizen van de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem. De Palestijnen verzetten zich tegen het controversiële plan.

Ook bondgenoten van de VS, waaronder Frankrijk, vrezen dat zo'n actie de verhoudingen onnodig op scherp zet. Jeruzalem wordt door zowel Israël als de Palestijnen gezien als hoofdstad.

Twee staten

Een tweestatenoplossing, waarbij Palestina wordt erkend als staat naast Israël, is voor veel deelnemers van de conferentie de enige oplossing voor het slepende conflict in het Midden-Oosten.

De landen op de conferentie, waaronder de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad, zullen de conceptverklaring die gemaakt is voor aanvang van de conferentie waarschijnlijk overnemen. 

Landen spreken in Parijs over tweestatenoplossing Israël-Palestina
Landen spreken in Parijs over tweestatenoplossing Israël-Palestina

Gesprekken

Frankrijk ziet de gesprekken zondag niet als een middel om Israël of de Palestijnen ergens toe te dwingen. De regering erkent dat er alleen vooruitgang kan worden geboekt met directe onderhandelingen.

"Er is geen moment te verliezen", zei minister Jean-Marc Ayrault van Buitenlandse Zaken bij de opening. "We zijn niet vrij van een explosie van geweld."

Israël en Palestina hebben voor het laatst in 2014 directe onderhandelingen gevoerd over het conflict. Volgens de VS werden er "geweldige stappen gezet", maar de gesprekken leverden geen concrete resultaten op.